← Terug naar het overzicht

Rapid7 InsightVM: Tips voor Effectief Vulnerability Management

InsightVM, een marktleider in vulnerability management tools, gaat verder dan alleen het opsporen van kwetsbaarheden. Het biedt ook waardevolle oplossingen om bedrijven te assisteren in het prioriteren en mitigatieproces.

1. Opzetten van InsightVM Remediation Projects

Projects in InsightVM zijn onmisbaar voor het organiseren van je vulnerability management-taken. Deze tool helpt bij het:

 • Organiseren en Scheiden van Kwetsbaarheden: Ze stellen je in staat kwetsbaarheden te groeperen op basis van diverse factoren. Dit kan zijn omdat ze aanwezig zijn op bepaalde asset groepen, door te kijken naar risico scores en nog veel meer.

 • Automatiseren met Asset Groups of Tags: Wij raden aan om te beginnen met asset groups of tags. Door deze verdeling vooraf te maken, kan je inzichten optimaliseren voor specifieke risico's, afgestemd op de behoeften van jouw bedrijf. Dit kan gebaseerd zijn op de afdeling waartoe ze behoren, hun geografische locatie, of de aard van de gegevens die ze verwerken.

 • Aanpassen van Risico Scores: Door risico's tags aan te geven, kan je aangeven welke score-aanpassingen nodig zijn voor verschillende risicogroepen van systemen. Hiermee kan de uiteindelijke risico score beter afgestemd worden op de behoeften van de organisatie, wat helpt bij prioritering.

Tot slot, na deze voorbereiding, kan je overgaan tot het aanmaken van een project en het bepalen van de project scope. Of je nu eerst wilt focussen op high risk devices met high critical kwetsbaarheden of een specifiek systeemtype zoals servers, InsightVM biedt de tools voor het bijhouden en mitigeren van risico's binnen het project.

2. Definiëren van Goals & SLA's in InsightVM

Na de initiële projectfase en de eerste grote "poetsronde" is het raadzaam om met goals te gaan werken:

 • Breed of Specifiek: Goals kunnen variëren van algemeen, zoals "Verminder high-severity kwetsbaarheden met 50% in Q2", tot specifieker zoals "Patch alle instanties van een bepaalde CVE in de komende twee weken" of "installeer Windows updates binnen 1 maand".

 • Monitoring en Aanpassingen: InsightVM faciliteert het bijhouden van de voortgang van deze goals. Het is cruciaal om deze goals regelmatig te herbeoordelen, aangezien zakelijke prioriteiten en het dreigingslandschap kunnen verschuiven.

 • Formalisatie met SLA's: Deze SLA's fungeren als contractuele verplichtingen, die het tijdsbestek waarbinnen kwetsbaarheden moeten worden gepatcht, definiëren. Hierbij adviseren wij om SLA's aan te passen aan de kritikaliteit van zowel het systeem als de kwetsbaarheid. InsightVM biedt duidelijke visualisaties over SLA-naleving en Rapid7 levert templates om dit proces te vergemakkelijken.

3. Gebruik van Filters in InsightVM's Vulnerabilities View

De vulnerabilities view binnen InsightVM is uitgerust met geavanceerde filtermogelijkheden die je helpen:

 • Ruis Verminderen: Hiermee kan je focus aanbrengen en het belangrijkste eerst aanpakken, met name na inzichten vanuit projecten en goals.

 • Risico Mitigaties: Door de stappen voor veel systemen, zoals het installeren van patches of aanpassen van registry keys, kun je gebruik maken van deze view. Het is mogelijk om te filteren op bijvoorbeeld een minimale cvss/risico score en vervolgens te rangschikken op kolommen, zoals de meest voorkomende kwetsbaarheden binnen dat filter.

Hierdoor kan je prioriteren vanuit projecten en goals, en vervolgens toch bepaalde stappen breder zetten binnen de organisatie voor een snellere doorlooptijd. Bij elke stap raden wij aan om een risicoafweging te maken en bij twijfel eerst de mitigerende maatregel te testen op een kleinere groep systemen.

4. Praktische Tips voor een Optimale InsightVM Implementatie

 • Integratie: Zorg voor een soepele overgang door InsightVM te integreren met bestaande beheer- en patchprocessen.

 • Alert Management: Wees selectief met alerts om overbelasting te voorkomen.

 • Whitelisting: Gebruik tijdslimieten om up-to-date en relevante inzichten te behouden.

Conclusie:

Effectief vulnerability management vereist een strategische aanpak. Met tools zoals Projects, Goals, SLA's en geavanceerde filters, biedt InsightVM van Rapid7 een krachtig platform voor organisaties om kwetsbaarheden proactief te identificeren, beheren en te mitigatie. Door de functies te begrijpen en ze strategisch te gebruiken, kunnen bedrijven hun cybersecurity landschap versterken.

Wil je meer weten over InsightVM?

Onze security specialisten praten graag met je verder. Plan hieronder een vrijblijvende online meeting met ons in of meld je hier aan voor het InsightVM Webinar op 24 Oktober van 11:00 - 12:00.

Aanmelden Webinar InsightVM

Meer weten?

Co Ploegaert helpt je graag verder. Je kunt hem bereiken op: co@mydigitals.nl

Contact

Neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Contact
Volgend artikel

AI-assistenten voor cybersecurity: een slim teamlid

AI-assistenten zijn in rap tempo bezig om de markt te bestormen en om al onze dagelijkse bezigheden makkelijker te maken. Meerdere leveranciers van cybersecurity-oplossingen hebben nu zo’n assistent in hun product verwerkt. Maar hoe helpt zo’n assistent nu precies?