AI-assistenten voor cybersecurity: een slim teamlid
AI-assistenten zijn in rap tempo bezig om de markt te bestormen en om al onze dagelijkse bezigheden makkelijker te maken. En dat geldt ook voor cybersecurity. De afgelopen tijd hebben meerdere security-leveranciers een eigen AI-assistent in hun product verwerkt. Bijvoorbeeld Microsoft (Copilot for Security), Cisco (Cisco AI Assistant) en SentinelOne (Purple AI). Maar hoe helpt zo’n assistent nu precies?
Een snel, accuraat extra teamlid
Er komt een hoop op security professionals af: vulnerability management, meldingen bijhouden, analyses uitvoeren, omgevingen continu blijven verbeteren... om maar een paar zaken te noemen. Dit kost allemaal een hoop tijd en uitzoekwerk. Dat is nu precies waar zo’n AI-assistent om de hoek komt kijken. Een AI kan grote hoeveelheden data analyseren en inzichten bieden, repetitieve taken uit handen nemen, en geautomatiseerd threat hunten. Je kunt het zien als een extra teamlid in je IT-team wat enorm snel en accuraat is.
"Je krijgt automatisch inzicht in nog onbekende kwetsbaarheden, dreigingen en verdachte gedragingen."
Neem bijvoorbeeld threat hunting. Het doel van threat hunting is om proactief dreigingen op te sporen door informatie te verzamelen, verbanden te vinden, onderzoek te plegen, en actie te ondernemen wanneer je iets vindt. Dat is bij elkaar een enorme klus. En hoe groter en complexer je omgeving, hoe meer tijd dat kost. Een AI-assistent kan al die informatie moeiteloos verzamelen en analyseren, en vervolgens met adviezen komen die je direct kunt implementeren. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk en hoofdpijn. Ook geeft zo’n assistant je proactief tips. Zelfs als je niks vraagt, speurt de AI je systemen af op zoek naar verbeterpunten. Je krijgt zo ook automatisch inzicht in nog onbekende kwetsbaarheden, dreigingen en verdachte gedragingen.
Domme vragen bestaan niet
AI kan enorm veel. Het geeft je de antwoorden die je zoekt, maar begrijpt net zo goed elke vraag. Wat je ook wilt weten, je kunt je vraag stellen in normale-mensen-taal en de AI gaat voor je aan het werk. Ook op kortere, eenvoudige vragen zoals “Hoe herken ik dreiging X” krijg je direct antwoord. Een AI-assistent heeft dus lang niet alleen meerwaarde bij het analyseren van complexe, gelaagde IT-omgevingen. Het maakt eigenlijk niet uit wat je aan de AI vraagt: die spit razendsnel door je systemen en vertelt je precies wat je op dat moment wilt weten.
"Een AI-assistent heeft lang niet alleen meerwaarde bij het analyseren van complexe, gelaagde IT-omgevingen."
Meer controle voor minder geld
Zo’n assistent is niet alleen heel erg handig voor je eigen IT-medewerkers. Zeker als je een externe IT-partner hebt die jou ondersteunt bij het beheren van je cybersecurity. Je hoeft, dankzij de AI, namelijk veel minder werk uit te besteden op het moment dat je zelf de kennis of de mensen niet in huis hebt. En als je dan toch iets moet uitbesteden, dan heeft die partij een stuk minder werk aan het oplossen van een incident omdat je ze al van alle juiste informatie kunt voorzien. Dat bespaart flink.
Zelf maken we al gebruik van zulke AI-assistenten. Daarmee vereenvoudigen we het security-beheer voor onze klanten. Wil je een kijkje in onze keuken? Bel of mail ons en we laten het je graag zien.
Meer weten?
Mark Schager helpt je graag verder. Je kunt hem bereiken op: mark@mydigitals.nl